Minden, ami kék fény

A kék fény egy olyan fény, ami lényegében mindenhol ott van, de jótékony és káros hatásairól megoszlanak a vélemények.

Mi az a kék fény?

A Nap is bocsát kék fényt a Földre és ennek köszönhetően tudunk egyáltalán különbséget tenni a nappal és az éjszaka közt. A telefonnak, TV-nek és különböző kijelzőknek “köszönhetően” azonban az emberek soha nem voltak kitéve annyi káros hatásnak, mint manapság. A védekezés tehát nagyon fontos és jelentős hatással van a mindennapokra.

Napsugárzás

A kék fény nagy része a Napból származik. Ez a nagy energiájú látható fény teszi az eget kékké, a nappalt világossá és az éjszakát sötétté.

Digitális eszközök

A telefon, TV, laptop és egyéb képernyőink apró LED-izzókból készülnek, amelyek folyamatosan árasztják ezt mesterséges fényt.

Mesterséges fények

A LED és a fluoreszkáló világítás gyakori az irodákban és más munkahelyeken. Ez egyúttal a mesterséges HEV fény kibocsátója is.

Kék fény spektrum

A kék fény spektrum

A fény spektrumát, tehát a fény hullámhosszait nanométerben mérik. A 380-780 nm közt található spektrumot nevezzük látható fénynek. A kék fény a legközelebbi látható fény a láthatatlan ultraibolya fényhez képest, így ez az egyik legmagasabb energiájú látható fény, ami bejut a szembe.

A 380 és 500 nm közötti tartományban helyezkedik el, amelyből a 380 és 440 nm közt lévő kék ibolya különösen káros hatású. A retinába bejutó nagy energiájú fény jelentősen hozzájárul a szem károsodásához.

Egyszerűen fogalmazva: a kék fény spektrum a legrövidebb, legnagyobb energiájú hullámhossz, amely az összes látható fény egyharmadát teszi ki. A nagy energiájának köszönhetően könnyedén átjut a szaruhártyán és károsítja a szemet.

Káros hatások

A számítógép, telefon és különböző kijelzők fénye a legrosszabb. A monitor előtt töltött napi több óra könnyedén okozhat szemkárosodást és fáradtságot. Az alacsonyabb energiájú fényeket a szaruhártya elnyeli. A kék fény azonban keresztülmegy ezen a nagy energiájának köszönhetően és lassan elkezdi roncsolni a retinát. Mivel a szervezetünk ezt a fényt használja arra, hogy megkülönböztesse a nappalt és éjszakát, ezért az esti telefonozásból, számítógépezésből érkező mesterséges fények komoly problémát okozhatnak az elalvásban és az alvás minőségében.

szemkárosodás

Szemkárosodás

nehéz alvás

Rossz alvás

fejfájás

Fejfájás

fókusz

Dekoncentráltság

Hogyan védd a szemed?

A szem védhető a kevesebb digitális eszköz használatával, de ez a mai világban már egyre nehezebb és szinte elkerülhetetlen a mindennapi munkában. A BENDAN szemüvegek olyan dioptria nélküli lencsével rendelkeznek, amelyek blokkolják a káros fény spektrumának jelentős részét. Ez jobb látáskomfortot jelent mindenkinek, aki védelmet szeretne beltérben a kék fénnyel szemben anélkül, hogy a kn. 450 és 500 nm között kék fény jótékony hatásairól lemondana.

Engedd, hogy segítsünk!

A BENDAN szemüveg ideális választás számodra, ha szemeid túlzott mennyiségű kék fénynek vannak kitéve. Stílusos kereteink erős, blokkoló lencsékkel vannak felszerelve, amelyek segítenek megőrizni szemed egészségét.

monitor szemüveg védelem

Egészséges szem

jobb alvás monitor szemüveg

Pihentetőbb alvás

szemfáradtság

Lassabb szemfáradtság

Jobb koncentráció

    Szállítás kalkulátor